Almanya’da KDV Yasaları Nasıl Uygulanır?
İçindekiler
Almanya’da KDV yasaları ile ilgili sizlere bilgi vermek istiyoruz. Almanya’nın en büyük vergi geliri KDV kaynağından gelmektedir. Bu sebeple KDV yasaları oldukça önemlidir. Almanya’da bulunan şirketlerin bu hususa dikkat etmesi gerekir. Aksi takdirde bürokrasiyle sorun yaşanabiliyor.
Almanya’da KDV Yasaları Ne Zaman Oluşur?
Almanya’da KDV faturayı yazdığınız an oluşur. Örneğin her ay KDV beyanı verdiğiniz için yazdığınız fatura hangi aya ait ise o ayın beyanında bildiriyoruz maliyeye. Peki bu pratikte ne demek? Faturayı yazdığınız zaman herhangi bir nakit girişi herhangi bir nakit ücret elde etmeden KDV beyan edilmeli ve ödemeniz gerekmektedir. Bu durum bazen büyük rakamlarda şirket içinde sorun yaratabiliyor. Bu sebeple bazı durumlarda sizlere tavsiye olarak ön ödeme almanız veya ön ödeme faturaları yazmanız gerektiğini belirtmek istiyoruz.
Ama genel olarak şunu söyleyebilirim ki faturayı yazdığınız ay KDV nin ödenmesi gereken aydır. Örneğin temmuz ayında fatura yazdınız Ağustos ayının 10 nu gelmeden faturayı ödemeniz gerekir. Bazı durumlarda başvurular yapıldığı zaman 10 Eylül’e kadar uzatılabiliyor. Yani 1 ay daha uzatılabiliyor. Buradan çıkarmamı gereken sonuç ise hiç bir nakit akışı sağlanmadan da KDV ödemeniz gerekiyor.
Almanya’da KDV Yasaları ve KDV Bedelleri
Almanya’da KDV Bedelleri Ne Kadar?
Almanya’da KDV bedelleri gıda sektörü için %7, diğer ürün ve hizmetler için ise %19 KDV ödenmektedir. Fakat Covid-19 sonrası Almanya’da KDV teşviki uygulandı az önce bahsettiğimiz KDV oranları yerine Temmuz – Aralık ayları arasında %5 temel ihtiyaç yani gıda sektörü için, diğer temel hizmetler için ise %16 KDV oranı uygulandı. Şuanda KDV oranları ilk verdiğimiz oranlara dönmüştür.
Örneğin:
1 Ay içinde KDV Muhasebe İşlemi
20.000 Euro KDV ödemeleri
5.000 Euro KDV alacakları olduğunu varsayalım.
20.000 Euro yerine 15.000 Euro burada ödenmesi gereken KDV tutarıdır. Bu duruma mahsuplaşma denmektedir. Bize gelen faturalarda da çok dikkat etmemiz gereken hususlar vardır. Bu hususlar şu şekildedir:
- Faturanın yasalara uygun olması
- Faturayı yazdığınız an KDV ödemek zorundasınız.
- KDV doğru beyan edilmezse cezaları ağırdır.
KDV Doğru Beyan Edilmezse Cezası Nedir?
Almanya’da KDV doğru beyan edilmediği takdirde cezalar bulunmaktadır. 2 çeşit ceza türü uygulanmaktadır. Bunlardan bahsedersek:
- KDV’yi geç beyan etme cezası
- KDV’yi geç ödeme cezası
Ödemeniz gereken KDV tutarının %10’unu geciktiğiniz her ay için ceza olarak ödemeniz gerekmektedir.
KDV’yi geç ödeyecek olur isek KDV tutarının %1’ini geciktiğiniz her ay için ceza olarak ödemeniz gerekmektedir. Bu olası bir nakit sorunundan dolayı olabilecek bir durumdur. Burada dikkat edilecek husus beyanınızı doğru zamanda yaparsanız %10 yerine %1 geç ödeme cezası ödeyebilirsiniz.
Almanya’da KDV yasaları oldukça ağır olabiliyor. Çünkü devletin en çok vergi aldığı kurum burasıdır. Almanya’da bulunan şirketler için doğru zamanda beyan etmesi gereken durumları ihmal etmemeleri en azından ağır cezalara sebebiyet vermemiş olacaktır
Bir cevap yazın