Havayolu Navlun Hesaplama

Giriş
Güncellenme
Havayolu Navlun Hesaplama

Navlun taşımacılığı, şehirlerarası ya da uluslar arası yük taşımacılığı olarak da adlandırılmaktadır. Kara yolu, deniz yolu ve hava yolu ile yaygın olarak kullanılan navlun taşımacılığı, firmalara en iyi taşıma sistemini sunmak ile birlikte aynı zamanda firmaların ürünlerinin güvenle taşınmasına da yardımcı olmaktadır. Bu noktada en çok tercih edilen navlun sistemlerinden bir tanesi havayolu olarak adlandırılabilmektedir.

Hacimsel Ağırlık Hesaplama
Örnek Uygulama: İstanbul Atatürk Havalimanın’dan, Japonya’nın Tokyo şehrinde yer alan Narita Havalimanı’na, 10 kolilik bir ihracat gerçekleştirmek isteyen, İstanbul’da yerleşik ihracatçı firma ihracata konu ürünlerin yükleme bilgilerini aşağıdaki gibi hazırlamıştır.

1 Koli Ölçüsü : 100cm x 90cm x 80cm (yükseklik)
1 Kolinin Brüt Ağırlığı : 100kgs
Yük Miktarı : 10 Koli

Çalışmalarımız Hakkında Bilgiler

İhracat nasıl yapılır sorusuna bizim verdiğimiz cevaplara ise aşağıdaki linklerden ulaşabilir ve detaylı bilgi için telefon numaramızdan bizi arayabilirsiniz.

Yaptığımız ihracat çalışmaları hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak için Dijital Pazarlama ile İhracat Nasıl Arttırılır? başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Yaptığımız ihracat çalışmaları ve sonuçlarını gerçek bir hikaye üzerinden anlattığımız Sıfırdan ihracat nasıl yapılır? başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

İhracat paketlerimiz hakkında detaylı bilgi sahibi olmak için İhracata Giriş Paketleri başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

İhracat hakkında detaylı bilgi sahibi olmak için Yurt dışına ihracat nasıl yapılır? başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

 

Adım 1: Yüklemenin Toplam Brüt Ağırlığı Hesaplanır

1) 10 koli x 100 kgs = 1000 kgs

Adım 2: Yüklemenin Hacmi Hesaplanır

1) Bir kolinin kapladığı hacim: 100cm x 90cm x 80cm = 1metre x 0,9metre x 0,8metre =0,72 cbm

2) Yükün kapladığı toplam hacim: 0,72 cbm x 10 = 7,2 cbm

Adım 3: Yüklemenin Hacimsel Ağırlığı Hesaplanır:

Yükün toplam hacmi ile havayolu hacimsel ağırlık sabiti olan 167 kgs / cbm çarpılarak bulunur.

7,2 cbm x 167 kgs/cbm = 1202,4 kgs

Adım 4: Navlun Fiyatlandırmasında Uygulanacak Ağırlık (Chargeable Weight) Hesaplanır:

Hacimsel ağırlık, brüt ağırlıktan fazla olduğu için navluna baz teşkil edecek olan ağırlık, 3. adımda hesaplamış olduğumuz hacimsel ağırlıktır. Yani 1202,4 kgs’dir.

Adım 5: Navlun Teklifinin Hazırlanması:
Nakliye firması, söz konusu yükleme için 1202,4 kgs üzerinden spot fiyatlarla İstanbul Havalimanı-Narita Havalimanı ihracat havayolu navlun teklifini hesaplayacaktır.

Önemli Not:Dikkat edilirse navlun teklifi ürünlerin toplam brüt ağırlığı olan 1000 kgs üzerinden değil, hesaplama sonrası bulunan hacimsel ağırlık olan  1202 kgs kullanılarak hesaplanmıştır. Eğer, brüt ağırlık hacimsel ağırlıktan fazla çıksaydı, bu durumda navlun brüt ağırlık üzerinden hesaplanacaktı.

Havayolu taşımacılığında navlun hesaplama noktasında, firmaların öncelikli olarak yapması gereken hacimsel ağırlığın hesaplanmasından geçmektedir. Taşınacak olan malların brüt ağırlığı hesaplandıktan sonra, kaplayacakları alana göre hesaplanan hacimsel ağırlık, navlun fiyatının belirlenmesinde ve en doğru şekilde hesaplanmasında önemli işlemlerden bir tanesi olarak ifade edilebilmektedir. Bu tarz hesaplama işlemlerini bilmeyen firmaların yetkin bir navlun firmasından yardım almasında fayda bulunmaktadır. Karışık gibi gözüken bu tarz işlemler, kilo ve fiyat belirlenmesinde önemli olduğu için dikkat etmekte fayda bulunmaktadır. Taşınacak olan kolinin kapladığı hacim kilograma çevrilmekte ve daha sornasında ise hacimsel ağırlık sabiti olan 167 ile çarpılarak hacimsel ağırlık kolaylıkla hesaplanabilmektedir.

Hacimsel ağırlık hesaplandıktan sonra firmaların yapmaları gereken en önemli işlemlerden bir tanesi uygun fiyat teklifinin belirlenmesidir. Navlun fiyatlandırmasına uyacak hacim hesaplandıktan ve taşınacak ürünün navlun taşımacılığına uygun olup olmadığı belirlendikten sonra farklı açılardan fiyat teklifleri oluşturulmaktadır. Genel olarak navlun fiyat hesaplanmasında 1202,4 üzerinden spot fiyatlar oluşturulmakta ve firmaya en iyi fiyat teflifi verilmeye çalışılmaktadır. Bu noktada hem taşıyacak firmanın hem de malı taşınacak firmanın fiyatın uygunluğunun yanı sıra firmanın kalitesine de dikkat etmekte fayda bulunmaktadır. Aksi takdirde navlun hesaplama yanlış oluşturulmakta ve taşınma sırasında ürün güvenliği sağlanamamaktadır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Hızlı Büyüyen Ekonomiler ve Başlıca İhracat Pazarları

07 Kasım 2022 14:23, Pazartesi

En Hızlı Büyüyen Ekonomiler ve Başlıca İhracat Pazarları  En Hızlı Büyüyen Ekonomiler ve Başlıca İhracat Pazarları Dünya, küresel bir ekonominin gelişimine doğru ilerliyor. Çin ve Hindistan gibi gelişmekte olan ülkelerin yükselişi ihracat için yeni pazarlar açmıştır. Bu ülkeler artık gelişmiş ülkelerden işletmeleri çekmek için birbirleriyle rekabet ediyor. Küçük ve Orta Ölçekli İşletmelerin İhracat Evlerine genişlemesi, dünyanın […]

İhracat Faturası Nasıl Düzenlenir?

15 Ağustos 2022 16:18, Pazartesi

Herkese merhabalar. İhracat yapmayı planlıyorsunuz ama  faturanızı nasıl düzenleyeceğinizi bilmiyor musunuz? Ülkemizin son yıllarda gösterdiği yüksek ihracat başarılarından dolayı özellikle ihracat faturalarının nasıl düzenleneceği ihracat başarısı göstermiş firmalarca  çok sorulan bir soru haline geldi. Peki ihracat faturası düzenlemek zor mu profesyonel bir desteğe ihtiyaç var mı? Öncellikle fatura düzenlemek oldukça kolay bir eylem ve profesyonel […]

Başarıyı İhraç Etmenin Altın Kuralları

16 Temmuz 2022 10:14, Cumartesi

Başarıyı İhraç Etmenin Altın Kuralları Başarıyı İhraç Etmenin Altın Kuralları Büyüklüğü ne olursa olsun, herhangi bir şirket ihracat yapma zorluğunu üstlenebilir. İhracat yapmak için çok sayıda iyi neden vardır: Her şeyden önce, cirosunu artırma, pazarını genişletme veya hızla doygun Belçika pazarının ötesine geçme hedefi. Şirketler daha az rekabetçi pazarları keşfetmek, müşterilerini çeşitlendirmek ve böylece yerel […]

Başarılı İhracatçı Olmak İçin Neler Yapmak Gerekir İhracat Nasıl Yapılır
15 Temmuz 2022 11:50, Cuma

Başarılı İhracatçı Olmak İçin Neler Yapmak Gerekir İhracat Nasıl Yapılır Başarılı İhracatçı Olmak İçin Neler Yapmak Gerekir İhracat Nasıl Yapılır Uluslararası alanda gelişmek için kendinizi iyi hazırlamak için zaman ayırın. Net ve etkili bir strateji elde etmek için projenizin, kaynaklarınızın stokunu alın ve bilgileri alana mümkün olduğunca yakın girin. Yerel ortaklara yaklaşmaktan ve güvenilir rölelere […]

Dijital Pazarlama Nedir?
14 Temmuz 2022 10:29, Perşembe

Dijital Pazarlama Nedir?  Dijital Pazarlama Nedir? Dijital pazarlama, internet, mobil cihazlar, sosyal medya, arama motorları ve diğer dijital iletişim biçimlerini kullanarak potansiyel müşterileriyle bağlantı kurmak için uzmanlığınızı geliştirme sürecidir.  Çevrimiçi pazarlama olarak da adlandırılır, kullanıma hazırdır ve arama sonucu reklamlarını, e-posta reklamlarını ve tanıtılan tweet’leri kapsar – pazarlamayı müşteri geri bildirimleriyle veya bir şirket ile […]

YORUMLAR

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

İhracat Bizim İşimiz

× İhracat Yapmak İstiyorum