6 Adımda İhracat Nasıl Yapılır? Yurtdışında Müşteri Nasıl Bulunur?
İçindekiler
6 adımda ihracat nasıl yapılır? İhracat yapmanız için sizlere bazı tavsiyeler sunduk ve ihracat süreçleri hakkında bir çok bilgi barındırıyor. Bu yazımızı sonuna kadar okuyarak adım adım sıfırdan öğrenebilirsiniz.
Firma Kurmak
İlk olarak bir firmaya ihtiyacınız var. İlk iş şirketin alt yapısını kurmak buda firma kurmayla başlıyor. Eğer hali hazırda yurt içinde kullandığınız firmanız varsa bununla ihracat yapabilirsiniz. Ama günün birinde çok büyük miktarda ihracat yapabilecek kapasite ulaştığınızda aynı firmayla hem yurtiçine fatura kesiyor hem de yurt dışına fatura kesiliyorsa bazı sorunlar yaşayabilirsiniz. Bu sorunlardan bazıları vergi dairelerinin sizi incelemesi hatta hayali ihracatçı ve KDV iadesinde devleti yanıltma konularında sık sık incelemeye alacaktır. İyi bir ihracatçı olabilmeniz için bu sebeple ihracat firması kurmanızda fayda vardır.
Hangi Ülkeye Ne İhraç Edeceksin
Lisans almayı gerektiren durumlar vardır. Önce ne satacağımıza karar vermeliyiz daha sonra ürün için lisans alabilelim. Örneğin alkol, tütün, gübre gibi ürünler bazı ülkelerde lisanslara tabidir. Bu lisansları almak 1 yılı aşabilir. O yüzden malı gönderdikten sonra lisansı almak isterseniz başınız beladadır. O yüzden işin başında hangi ülkeye, ne satacağız bunlara karar verirsek lisans alma kısmı bizim için kolaylaşacak.
O kadar büyük bir ihracat pazarı var ki bir çok sektörde insanların ihtiyaçları olduğunu görmek çok basit. Satmak istediğini sektörü ve ürünü belirlemek için araştırmalar yapın. Ürünü belirledikten sonra satmak istediğiniz ülkeyi belirleyin ve satmak istediğiniz ülkede ürününüzü kimler kullanacak buna karar verin.
Sattığınız ürününüzün son kullanıcısı kim? Mesela ürün devlete mi satılacak, çiftçiye mi satılacak belki de hastaneye satacaksınızdır. Bu önemli bir konudur çünkü daha bu aşama pazarlamanızın devamı niteliğine olduğu için önemlidir.
Tedarikçiler
İhracat nasıl yapılır? Konusunda bir diğer konularında başında kimin malını alıp satacağınız veya ortaklık yapacaksınız yani tedarikçi bulma aşamasıdır. Bunlar genellikle fabrikalar olurlar. Bazen toptancılardan hatta perakendecilerden de mal alabilirsiniz. Burada aslında bilginin ne kadar önemli olduğunu vurgulamaktayız. Sadece toptancıdan mal almak gibi yanlış bilinen bilgiler doğru değildir. İhracat yaparken elinizi güçlendirecek olaylardan bir tanesi ise taşınması maliyetli olan ürünleri belli bölgelerden ithal etmek gerekmektedir. Bu ürünü tercih etmenizde ki sebep satışı kolay olabilir. Hatta ihtiyaç gerektiren bir sektör ise yan ürünlerde satılabilir. Yani Türkiye’de imal etmenin zor olduğu bir ürünü doğru konumlarda imal ederek kendi ülkemize ithal etmemiz bazı durumlarda doğru strateji olabilir.
Fiyatlandırma
Fiyatlandırma en önemli hususlardan biridir. Çok pahalı yaparsanız malınızı kimse almayacak, çok ucuz yaparsanız da çok mal satsanız bile size gelen kar sizi ayakta tutmayabilir. Bunun hesaplaması bazı sorularla ortaya çıkartılabilir. Ben 1 yıl içinde ne kadar ürün satacağım, ben bu üründen ne kadar elde edeceğim sonuç olarak elde ettiğim kar benim 1 yıllık giderlerimi karşılayacak mı karşılayamayacak mı? bu durumları perspektifinizi dinç tutarak başlıca düşünmeniz gerekiyor. Bunlar oldukça önemli konular fakat satacağınız ülkenin alışkanlıklarını da öğrenmeniz gerekecektir. Yani ülkedeki müşteri ürününüze ne kadar ödeme yapabilecek? gibi soruların cevabını bulmak doğru fiyatlandırma konusunda çok önemlidir.
İhracat Nasıl Yapılır? Yurt Dışında Müşteri Bulmak
Yurt dışından müşteri bulmanın teorik ve pratik yolları vardır. İhracat yapmak için müşteri bulmanın bir çok yöntemi vardır. Bunlardan sıklıkla kullanılan yöntemler şu şekildedir:
Ticari Ataşelik
Ticari ataşelik demek, büyük elçiliklerin ve konsolosluklar içerisinde yer almaktadır. Buralarda Türkiye’ye ait çalışan personeller bulunmaktadır. Personellerin görevi ülkeyle alakalı bir çok bilgiyi kendilerinde bulundurup ihracatçılara sunmaktadır.
Teorik Olarak Yurt Dışında Müşteri Bulmak
Yurt dışında teorik olarak müşteri bulmak için o ülkedeki fiziksel mağazaları gezerek ürünlerinizi onlara satabilirsiniz. Örneğin ekmek satıyorsunuz tüm fırınları gezerek onlara maya satabilirsiniz. Ayrıca bununla birlikte onlara ellerinde bulunan ürünleri kimden aldıklarının bilgisi elde ederek toptancı firmaya ulaşabilirsiniz. Toptancı firmaya da satabileceğiniz bir ürün ise, hem fırıncılara hem de toptancılara ulaşmış olursunuz.
Consulting Companies (Danışmanlık Hizmeti)
Consulting Companies (Danışmanlık Firmaları)
Yurt dışında bulunan danışmanlık firmaları sizlere İhracat nasıl yapılır? konusunda A’dan Z’ye kadar yardımcı olmaktadır. Bu danışmanlıklardan ücretli olarak yardım alabilirsiniz. Danışmanlıkların görevi sizlere satış yapmanız konusunda hizmet vermenin haricinde şirket açma ve prosedürler gibi bir çok konuda destek alabilirsiniz.
İhracat yapmak için fuara katılmak
Fuarlar
Fuarlarda ihracat yapmak için katılmanız gereken etkinliklerdir. Fakat pandemiden dolayı eski satma özelliğini kaybetmiştir durumdadır. Ayrıca fuarlar maliyet ve kâr oranı bakımından da çok verim alabileceğiniz durumda değil. Bunun yerine internetten müşteri bulmak daha etkili çözüm yollarından biridir.
İhracat nasıl yapılır? İhracatta kargo ve nakliye süreçleri
Nakliye
1 tır malzemeyi gönderip satamamak herkes için oldukça ciddi bir problem olacaktır. İlk başta zaten böyle büyük riskler almaya gerek yok. Peki az miktarda olan malı nasıl göndereceğiz? Bunun için uluslar arası kargo taşımacılığı yapan firmalar ile çalışmanız gerekecektir. Türkiye’de bulunan firmalarının ofislerine giderek malı onlara satarmış gibi evrak düzenliyorsunuz. Malı sizden alarak bütün gümrüklemeleri yapıyorlar ve daha sonra son gideceği ülkeye kadar taşıyorlar. Çok küçük malzemeyi bile yurt dışına satmış oluyorsunuz. İhracat yapacağınız ülkenin fiziki şartlarına bakarak tren taşımacılığı, deniz taşımacılığı ve uçak taşımacılığı ile ürünlerinizi gönderebilirsiniz.
Bir cevap yazın