Ihracatta Fiyat Teklifi Nasıl Hazırlanır?

Giriş
Güncellenme
Ihracatta Fiyat Teklifi Nasıl Hazırlanır?

1. Maliyet Hesabı

Teklif verebilmek için önce sunduğunuz ürünün maliyetini tam olarak çıkarmalısınız. Tedarikçinizden kaç paraya mal aldığınız (veya üretiminizin maliyeti) sizin maliyetiniz değildir. Aldığınız mal tutarına ek olarak:

  • Katma Değer Vergisi (KDV): İhraç kayıtlı mal almıyorsanız, müşteriden KDV talep etmeseniz bile siz tedarikçinize KDV’yi ödeyeceksiniz. İhracat yaptığınız takdirde ödediğiniz tutarı geri alacağınız doğru, ancak devlet bunu ne yazık ki nakit olarak ödemiyor (Yeminli mali müşavir tutup 5000 TL gibi bir rakam ödemediğiniz takdirde). İhracatını yaptığınız malın KDV’si yaklaşık 3 ay sonra ödeyeceğiniz vergilere, sigorta primlerine mahsup ediliyor. Nakit akışında sıkıntı yaşamamak için, direkt maliyet olarak saymasanız da bunu göz önünde bulundurmalısınız. Düşük karla satış yapıyorsanız kar ettiğiniz rakamı KDV olarak ödediğinizde kısa vadede elinizde pek bir şey kalmayacak.
  • İç Nakliye: Aldığınız mal başka bir şehirde olabilir, müşteri başka şehirde bulunan bir limanda teslimat isteyebilir veya hiç olmadı deponuzdan lojistik firmasına teslimat yapmak durumunda kalabilirsiniz. İç nakliyeye ödeyeceğiniz yaklaşık tutarı önceden hesaplayın.
  • Gümrük Masrafları: Açtığınız her beyanname için bağlı bulunduğunuz ihracatçı birliği, ticaret odası gibi kurumlar ve gümrük müşaviriniz belli bir ücret alacak. Ayrıca ihracını yaptığınız mal ekstra maliyet oluşturacak evraklar, kontrol belgeleri gerektirebilir. Bu sebeple satacağınız ürünü tanımanız ve gümrük mevzuatını bilmeniz gerekiyor (ihracatçı birliği % kaç alıyor, evrakların maliyeti vs).
  • Yurtdışı Nakliye: Eğer müşteriye kendi ülkesinde teslimat yapacaksanız fiyatlandırma yaparken bu tutarı eklemeniz (hatta bu tutarın biraz daha üzerinde rakamlar eklemeniz önerilir) gerekecek. Burada nakliye fiyatını ekleneceğini tabii ki bileceksiniz ancak nakliyeciden “X birim malı Fransa’ya göndereceğim” diyerek fiyat alırsanız, müşterinin Fransa’nın ufak bir kasabasında yer alması ve ekstra nakliye gerekmesi veya ağırlığa göre fiyat almanıza rağmen gönderi sırasında mal çok hacimli olduğundan fiyatta düzeltme yapılması gibi durumlarla karşılaşmanız mümkün. Bu sebeple nakliyecinize kesinlikle toplam hacmi, ağırlığı, gönderi yapılacak olan adresi detaylı olarak bildirin.

Bu maliyet kalemlerine baktığımızda ihracatta toplam maliyeti hesaplarken şöyle bir denklem ortaya çıkıyor:

Mal tutarı + KDV (dolaylı maliyet) + İç nakliye + Gümrük masrafları + Yurtdışı nakliye = Toplam Maliyet

2. Kar Marjı Belirlemek

Her üründe ve sektörde farklı olacağından eklenmesi gereken kar marjları da buna göre farklıdır. Ancak kar marjını belirlerken malın maliyetini tam olarak hesaplamak, ödeme yaptığınız ve aldığınız kurlar farklı ise kur riskini göz önünde bulundurmak ve malın riskini hesaplamak şart. Edeceğiniz karı iyi hesaplayarak müşterinin talep ettiği fiyata mal satmanın firmanızı faydası var mı yoksa alacağınız risk elde edeceğiniz kardan daha mı yüksek iyi tartmalısınız.

3. Fiyat Teklifinde Yer Alacak Detaylar

Müşteri adayınıza teklif verirken baştan belirtmeniz gereken belli başlı şartlar var. Aksi halde yanlış anlamalara sebep olabilir ve müşteri adayınızı elinizden kaçırabilirsiniz. Alıcı firma adı, satıcı firma adı, iletişim bilgileri, ürün adı, fiyat, toplam tutar gibi temel maddeler dışında fiyat teklifine eklemeniz gerekenler:

  • Ödeme Şekli: Sipariş ile beraber ön ödemeli, mal tesliminde nakit, akreditif, vesaik mukabili gibi ödeme şekillerinden hangisini kabul ediyorsanız bunu dikkatlice belirtin. Müşteri ile anlaştıktan sonra kontrat aşamasına gelindiğinde sizden açık hesap talep etmesi halinde en başa dönebilirsiniz.
  • Teslimat Şekli: Malı deponuzda mı teslim edeceksiniz, limanda mı yoksa müşterinin kapısında mı? Teklifinizi oluştururken uluslararası ticaret dilinde kullanılan terimleri iyi bilin ve teklifiniz neyi içeriyorsa buna göre yazın. Örneğin; Bir çok firma FOB İstanbul gibi bir teslimat şekli yazarak herhangi bir nakliye maliyeti ile karşılaşmayacağını sanıyor. Halbuki FOB gönderilerde malın limana kadar teslimi, gemiye yüklenmesi gibi iç masraflar size ait. Dikkat etmezseniz, nakliye firması bu tarz beklenmedik masrafları yapıp size faturayı gönderdiğinde şaşırıp kalırsınız (örnek: ben)
  • Teklif Geçerlilik Tarihi: Fiyatlarınızın geçerlilik süresini karşı tarafa baştan bildirmek gerek. Gönderdiğiniz teklife aylarca cevap vermeyip bütün piyasa fiyatları değiştikten sonra “Sen bana bu fiyatı vermiştin” diyerek aynı fiyata mal almak isteyen alıcılarla karşılaştığınızda bunun önemini daha iyi anlayacaksınız.
  • Ürün Açıklaması: Ürünüzün genel adını belirtmiş olsanız bile üretim yılı, paketleme şekli, menşei vs gibi ürün detayları teklifinizde kesinlikle yer alsın. Hatta mümkünse (varsa) teklifiniz ile beraber ürün spesifikasyonlarını, teknik detayları da alıcıya gönderin.
  • Verdiğiniz Fiyatın Döviz Cinsi: Çok basit bir detay olarak gözükebilir ancak verdiğiniz fiyata döviz kurunun yazılması bir çok zaman unutulabiliyor veya yanlış yazılabiliyor. Amerika’da bulunan müşterinize verdiğiniz fiyatın EURO bazında olduğunu belirtmeyi unuttuysanız müşteri de bunu USD bazlı fiyat olarak algılarsa, sonradan düzeltme yaptığınızda müşteri kendini kandırılmış hissedebilir, teklife sıcak baktığı için fiyat yükselttiğinizi düşünebilir. Ayrıca her ne kadar döviz kurunu belirtseniz de, verdiğiniz tekliflerin kurunu alıcının ülkesine göre ayarlamanız daha uygun olacaktır. Almanya’da ki müşteriye USD fiyat verdiğinde kafası karışacak, fiyat hesaplamada zorlanacaktır (gerçekten kur çeviremeyebiliyorlar) veya teklifinizi yenilemenizi isteyecektir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Hızlı Büyüyen Ekonomiler ve Başlıca İhracat Pazarları

07 Kasım 2022 14:23, Pazartesi

En Hızlı Büyüyen Ekonomiler ve Başlıca İhracat Pazarları  En Hızlı Büyüyen Ekonomiler ve Başlıca İhracat Pazarları Dünya, küresel bir ekonominin gelişimine doğru ilerliyor. Çin ve Hindistan gibi gelişmekte olan ülkelerin yükselişi ihracat için yeni pazarlar açmıştır. Bu ülkeler artık gelişmiş ülkelerden işletmeleri çekmek için birbirleriyle rekabet ediyor. Küçük ve Orta Ölçekli İşletmelerin İhracat Evlerine genişlemesi, dünyanın […]

İhracat Faturası Nasıl Düzenlenir?

15 Ağustos 2022 16:18, Pazartesi

Herkese merhabalar. İhracat yapmayı planlıyorsunuz ama  faturanızı nasıl düzenleyeceğinizi bilmiyor musunuz? Ülkemizin son yıllarda gösterdiği yüksek ihracat başarılarından dolayı özellikle ihracat faturalarının nasıl düzenleneceği ihracat başarısı göstermiş firmalarca  çok sorulan bir soru haline geldi. Peki ihracat faturası düzenlemek zor mu profesyonel bir desteğe ihtiyaç var mı? Öncellikle fatura düzenlemek oldukça kolay bir eylem ve profesyonel […]

Başarıyı İhraç Etmenin Altın Kuralları

16 Temmuz 2022 10:14, Cumartesi

Başarıyı İhraç Etmenin Altın Kuralları Başarıyı İhraç Etmenin Altın Kuralları Büyüklüğü ne olursa olsun, herhangi bir şirket ihracat yapma zorluğunu üstlenebilir. İhracat yapmak için çok sayıda iyi neden vardır: Her şeyden önce, cirosunu artırma, pazarını genişletme veya hızla doygun Belçika pazarının ötesine geçme hedefi. Şirketler daha az rekabetçi pazarları keşfetmek, müşterilerini çeşitlendirmek ve böylece yerel […]

Başarılı İhracatçı Olmak İçin Neler Yapmak Gerekir İhracat Nasıl Yapılır
15 Temmuz 2022 11:50, Cuma

Başarılı İhracatçı Olmak İçin Neler Yapmak Gerekir İhracat Nasıl Yapılır Başarılı İhracatçı Olmak İçin Neler Yapmak Gerekir İhracat Nasıl Yapılır Uluslararası alanda gelişmek için kendinizi iyi hazırlamak için zaman ayırın. Net ve etkili bir strateji elde etmek için projenizin, kaynaklarınızın stokunu alın ve bilgileri alana mümkün olduğunca yakın girin. Yerel ortaklara yaklaşmaktan ve güvenilir rölelere […]

Dijital Pazarlama Nedir?
14 Temmuz 2022 10:29, Perşembe

Dijital Pazarlama Nedir?  Dijital Pazarlama Nedir? Dijital pazarlama, internet, mobil cihazlar, sosyal medya, arama motorları ve diğer dijital iletişim biçimlerini kullanarak potansiyel müşterileriyle bağlantı kurmak için uzmanlığınızı geliştirme sürecidir.  Çevrimiçi pazarlama olarak da adlandırılır, kullanıma hazırdır ve arama sonucu reklamlarını, e-posta reklamlarını ve tanıtılan tweet’leri kapsar – pazarlamayı müşteri geri bildirimleriyle veya bir şirket ile […]

YORUMLAR

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

İhracat Bizim İşimiz

× İhracat Yapmak İstiyorum