Pekcan: Dış ticarette güzel gelişmeler oluyor

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, "Dünyadaki tüm korumacılık rüzgarlarına, bölgemizde yaşanan istikrarsızlığa ve başta Brexit olmak üzere AB’de yaşanan dalgalanmalara rağmen, ihracatımız ekim ayında yüzde 13,1 artışla 15 milyar 732 milyon dolar seviyesine ulaştı." dedi.

Giriş
Güncellenme
Pekcan: Dış ticarette güzel gelişmeler oluyor

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, “Dünyadaki tüm korumacılık rüzgarlarına, bölgemizde yaşanan istikrarsızlığa ve başta Brexit olmak üzere AB’de yaşanan dalgalanmalara rağmen, ihracatımız ekim ayında yüzde 13,1 artışla 15 milyar 732 milyon dolar seviyesine ulaştı.” dedi.

Pekcan, Ticaret Bakanlığı koordinasyonu ile Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından bu yıl 3.’sü gerçekleştirilen Türkiye Tasarım Haftası (Design Week Turkey) kapsamında düzenlenen “Design Turkey Endüstriyel Tasarım Ödülleri” töreninde konuştu.Türkiye’nin gelecek 10 yıldaki temel hedefinin, orta gelir düzeyinden yüksek gelirli ülkeler ligine yükselmek olduğunu dile getiren Pekcan, “Bunun tek yolu ürettiğimizi ve dünya pazarlarına sunduğumuz ürünleri teknoloji, tasarım ve marka içeriğinin seviyesini yükseltilmesidir. Bakanlık olarak bu vizyonla projelerimizi ve mevzuatımızı hazırlıyor, güncelliyoruz. Aslında kısa sürede de oldukça güzel bir yol kat ettiğimize inanıyorum.” diye konuştu.

Son dönemde dış ticarete yönelik oldukça güzel gelişmeler görüldüğünü vurgulayan Bakan Pekcan, şöyle devam etti:

“Dünyadaki tüm korumacılık rüzgarlarına, bölgemizde yaşanan istikrarsızlığa ve başta Brexit olmak üzere AB’de yaşanan dalgalanmalara rağmen, ihracatımız ekim ayında yüzde 13,1 artışla 15 milyar 732 milyon dolar seviyesine ulaşmış, ihracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 96,7 olmuş ve Cumhuriyet tarihinin rekoruyla yıllıklandırılmış ihracatımız da yüzde 7,9 artış ile 166,8 milyar dolara ulaştı. 2018 yıl sonu itibariyle de 170 milyar dolara ulaşmayı hedefliyoruz. Bunlar hepimizi son derece memnun eden gelişmeler ancak hedefimiz ihracat artışı sürdürülebilir şekilde uzun yıllara yaymaktır. Bunun yolu teknolojidir, dijitalleşmedir, markalaşmadır, tasarımdır. Bunun yolu yeni pazarlar, yeni, ürünlerdir. Bu doğrultuda hem ürünlerimizi hem de mevzuatımızı modernleştiriyoruz.”

“Yüksek gelirli bir Türkiye için tasarım stratejik değere sahip”

Bakanlık olarak bu vizyonla projeleri bir bir devreye soktuklarını belirten Pekcan, sürdürülebilir ihracat artışı ve yüksek gelirli bir Türkiye için tasarımın stratejik değerde olduğunu, bu nedenle tasarım kültürünü bakanlık vizyonunun merkezine aldıklarını ifade ederek, “Ülkemizde tasarım kültürünün yaygınlaştırılması amacıyla tasarımcılarımıza, şirketlerimize, tasarım ofislerimize destek sağlıyoruz. Türk tasarımlarının dünyada daha etkin olarak pazarlanabilmesini sağlamak adına halihazırda 7 adet tasarımcı şirketi ve 2 adet tasarım ofisinin yurt dışına yönelik faaliyetlerini destekliyoruz.” değerlendirmesini yaptı.

Kaliteli tasarımın aynı zamanda iyi eğitimli insan kaynağına dayandığına dikkati çeken Pekcan, bu doğrultuda tasarım yarışmalarında 143 tasarımcıyı ödüllendirdiklerini, dünyanın en iyi okullarında eğitime gönderdiklerini ve 500’e yakın firmanın tasarım departmanı kurmasını ve geliştirmesini desteklediklerini söyledi.

“Ödül alan değerli tasarımcılarımızı ve firmalarımızı şimdiden canı gönülden tebrik ediyorum.” diyen Bakan Pekcan, Türkiye’nin dünya markası olma yolunda olduğunu kaydederek sözlerini şöyle tamamladı:

“Tasarımcılarımıza çok önem veriyoruz. İnanıyorum ki değerli tasarımcılarımız, fikirleriyle bizlere ilham verecek, tasarım konusunda ülkemizi daha da ileriye taşıyacaklardır. Bakanlık olarak sanayicilerle tasarımcılarımızı bir araya getiren, genç tasarımcılarımızın kendilerini tanıtmalarına olanak sağlayan bu tarz organizasyonları sonuna kadar destekleyeceğiz.”

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İhracat Yapmak İçin Hangi Belgeler Gereklidir?

16 Şubat 2023 11:33, Perşembe

Bir ülke ürettiği ürünleri başka ülkelere satmak istediğinde, ihracat yapması gerekmektedir. Ancak ihracat yapmak için bazı belgelerin hazırlanması ve gerekliliklerin yerine getirilmesi gerekmektedir. Bu belgeler, ihraç ürünün türüne ve ihraç edileceği ülkenin yasal düzenlemelerine göre değişebilir. Bu makalede, ihracat yapmak için genel olarak gereken belgeleri açıklayacağız. İhracat Beyannamesi İhracat yapacak olan firma, öncelikle bir ihracat […]

İhracat-İthalatta Ürün Belgelendirmesi ne kadar önemlidir?

15 Aralık 2022 12:01, Perşembe

İhracat-İthalatta Ürün Belgelendirmesi ne kadar önemlidir? Tüketici ürünlerinde bir gecede ortaya çıkan sembollerin sayısının arttığını hepimiz fark etmişizdir. “Organik”, “adil ticaret”, “gölgede yetiştirilen”, “biyo-bazlı” ve “enerji yıldızı” gibi sloganlar atan etiketler, alışveriş yapanlara daha kaliteli bir ürün satın aldıkları konusunda güvence vermek için oradalar. Ancak tüketiciler gerçekten iddiaları kabul ediyor mu? Kendi ithalat ve ihracat […]

“Daha Ucuz” Aslında Daha Pahalı Olduğunda: Kaçınılması Gereken 5 Ticaret Hatası
14 Aralık 2022 11:15, Çarşamba

“Daha Ucuz” Aslında Daha Pahalı Olduğunda: Kaçınılması Gereken 5 Ticaret Hatası Bir anlaşma gerçek olamayacak kadar iyi göründüğünde hissettiğin duyguyu biliyor musun? Sizi tereddüte düşüren o küçük şüphe dürtüsü? “Altıncı hissinizi” veya sezginizi (iyi bir danışman ekibiyle birlikte) kullanmak, uluslararası ticaretin sularında güvenli bir şekilde gezinmek için kritik bir araçtır. Ancak bazen biraz ekstra kâr […]

İlk 5 ihracat pazarı (ve onlara ne satabilirsiniz)
12 Aralık 2022 11:23, Pazartesi

İster ihracatta yeni olun ve nereden başlayacağınızı merak edin, ister sadece erişiminizi genişletmeye çalışın, işte şu anda radarınızda olması gereken 5 pazar. Amerika Birleşik Devletleri: Bariz tüketim kültürüyle tanınan bir ülke olarak, ABD’nin dünyanın en büyük ithalatçıları listesinin başında olması belki de şaşırtıcı değil. 2021’de ABD, dünya çapındaki ticaret ortaklarından 2,83 trilyon ABD doları değerinde […]

YORUMLAR

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

İhracat Bizim İşimiz

× İhracat Yapmak İstiyorum