Rusya’ya İhracat Nasıl Yapılır?


İçindekiler
Rusya’ya ihracat yapmak istiyorum
Genel Görünüm
En büyük ithalatçı 2020 : Çin Halk Cumhuriyeti 54.91 Milyar $
En büyük ihracatçı 2020 : Çin Halk Cumhuriyeti 49.14 Milyar $
Türkiye’nin ithalatı 2020 : 17.82 Milyar $
Coğrafi olarak dünyanın en büyük ülkesi olan Rusya, ticaretten en yüksek geliri elde eden üçüncü ülke olarak dünya ticaretinin en aktif katılımcılarındandır. Doğal kaynak zenginliği ve çok sayıdaki ülkeye ihracatı ile dünyanın en önemli enerji piyasası aktörlerinden biri olarak anılmaktadır. Dünya Bankası “İş Yapma Kolaylığı” endeksinde 28. sırada yer almaktadır.
Rusya’nın Mart 2014’te Kırım ile başlayan, ardından Ukrayna üzerinden devam eden gerginlekler neticesinde; ABD, AB ülkeleri, Kanada ve Japonya ile yaşadığı anlaşmazlıkların ardından finans, enerji ve savunma sektörlerine uluslararası yaptırımlar uygulanmıştır. Yaptırımlara ek olarak 2014’ün ilk aylarında Amerika’nın kaya petrolü üretimindeki yüksek artış nedeniyle petrol fiyatları düşüşe geçmiştir. İhracat gelirlerinin önemli bir bölümün bağlı olduğu petrol fiyatlarının düşüşü ve zarar gören ticari ilişkileri nedeniyle ulusal para birimi olan Rus Rublesi 2014 yılının ikinci yarısında başlayan keskin devalüasyona uğramış ve Rusya, 2014-2015 yıllarında yüksek enflasyon ile ekonomik daralmayı aynı anda yaşamıştır. 2016 yılında başlayan iyileşme süreci sonrasında 2017 yılında Rusya’da ekonomik büyüme oranı ve ihracat yeniden artışa geçmiştir.
146 milyonluk nüfusu ile Rusya dünyanın en kalabalık dokuzuncu, Avrupa’nın ise en kalabalık ülkesidir. Rusya’da işgücüne katılım oranı %62 ve işsizlik oranı %4,6’dır. İstihdamın %67’si hizmetler sektöründe, %27’si sanayi sektöründe çalışmaktadır. Uluslararası Para Fonu (IMF) verilerine göre, 2019 yılı GSYH büyüklüğü cari fiyatlarla 1,6 trilyon dolar olan Rusya, dünyanın nominal olarak onbirinci ve satın alma gücü paritesine (PPP) göre altıncı büyük ekonomisidir. 2019 yılında yıllık reel olarak %1,3 oranında büyüyen Rusya ekonomisinin, 2020 yılında COVID-19 pandemisinin etkisi ve petrol üreticisi ülkeler kartelinde (OPEC) Suudi Arabistan ile yaşadığı fiyat krizinin negatif etkileri ile -%5,5 oranında daralacağı öngörülmektedir.
Comtrade verilerine göre, Rusya 2019 yılında toplam 426 milyar dolarlık ihracat ve 247 milyar dolarlık ithalat gerçekleştirmiştir. En yakın ikili ticari ilişkilerini Çin, Almanya, Hollanda ve Belarus ile kurmuştur. En fazla ihracat yaptığı 5. ülke olan Türkiye, 2019 yılında Rusya’ya 4,1 milyar dolarlık ihracat yaparken, Rusya’dan 23,1 milyar dolarlık ithalat yapmıştır. 2019 yılındaki 27,2 milyar dolarlık ticaret büyüklüğümüz ile Rusya, Almanya’dan sonraki en büyük ticari ortağımız ve en fazla ticaret açığı verdiğimiz ülkedir.
Ticari Cazibe Faktörleri
Stratejik Pazara Giriş Kriterleri
Anlaşmalar ve Vergiler
Rusya Federasyonu, Genelleştirilmiş Tercihler Sistemi (GSP) çerçevesinde Türkiye’nin de dâhil olduğu ülkelerden yapılan ithalatta bazı ürünlerin gümrük vergilerinde %25 oranında indirim uygulanmaktadır. Ancak Rusya, ithalatta uyguladığı GSP sistemine dâhil madde gruplarında azaltmaya gitmiştir. Bu uygulama ile ülkemizin belli başlı ihraç ürünlerinden tekstil, deri eşya, şekerleme mamulleri, makarna, temizlik maddeleri, bisküviler liste dışında kalmıştır.
Türkiye’ye uygulanan GSP sistemi ile ilgili Dünya Ticaret Örgütü internet sitesinden detaylı bilgi almak için tıklayınız.
Rusya’da Katma Değer Vergisi standart oranı 2019 yılının başında uygulamaya giren yeni yasa ile %18’den %20’ye yükseltilmiştir. Temel gıda maddeleri, ilaçlar, çocuk ürünleri ve kitaplar için %10’luk indirimli oran ve e-hizmetler için %16,67’lik oran uygulanmaktadır.
Standartlar ve Kurallar
Rusya’ya ihraç edilecek tüm ürünler için gümrük kargo beyannamesi[1] doldurulması zorunludur. Bu süreci kolaylaştırmak için belgelerin beyan edilmesi internet ortamına taşınmıştır. Rusya’nın Federal Gümrük Servisi internet sitesine ulaşmak için tıklayınız.
Rusya, çoğunluğu Avrasya Ekonomik Birliği standartlarından ve 45’i ülkeye özel standartlardan oluşan karma bir standart sistemine sahiptir. Bu sistem, sertifikasyon için temel olarak ürün testlerine dayanmaktadır. AB veya ABD ile bir ortaklık anlaşması olmadığından AB’nin CE işareti veya ABD’nin Gıda ve İlaç İdaresi sertifikaları gibi uluslararası kabul görmüş sertifikaları tanımamaktadır.
Rusya’da standartlardan sorumlu otorite olan Rosstandart internet sitesi için tıklayınız.
Diğer ülkelerin standartlarının ülkeye uyumundan sorumlu Federal Akreditasyon Servisi internet sitesi için tıklayınız.
[1] Kargo Beyannamesi için gerekli belgeler: ticari sözleşmeler, ticari faturalar, ambalaj listeleri, taşıma belgeleri, ithalat lisansları, teknik güvenlik sertifikaları, menşe sertifikaları, sağlık sertifikaları, ithalat izni ve lisanslar
Paketleme ve Etiketleme
Ürünlerin paketlemesi ve etiketlenmesi Rusça dilinde ve Rusya’da kullanılan alfabe olan Kiril alfabesi kullanılarak yapılmalıdır ya da kullanılan ortak dil ile beraber çeviri içermelidir. Ayrıca, ürün fiyatları Rus rublesi cinsinden de belirtilmelidir. Etnik azınlıkların kullandıkları dillerin çevirisinin eklenmesi tercihe bağlı olmakla beraber faydalı olacaktır.
Gıda maddelerinin etiketlenmesinde ağırlık veya hacim, ürün bileşenleri, besin değerleri, saklama ve kullanım koşulları, son kullanma tarihi, ürün tipi, üreticinin yasal adresi, gıda içeriği, herhangi bir kısıtlama hakkında uyarı bilgileri ve yan etkilerin yazılması gereklidir.
Gıda dışı ürünlerin etiketlenmesinde ise ürün özellikleri, kullanım talimatları, menşe ülkesi ve üreticinin adı, ürünün etkili ve güvenli kullanımı için ana özelliklerin yazılması yeterli olacaktır.
Pazara Giriş Yolu
Acenteler ve distribütörler: Yerel acenteler veya distribütörler kullanmak, Rusçanın işletmelerin ana dili olması ve Rus tüccarların yabancı firmaların ülkede temsilcilik veya deposunun olup olmadığı hususuna ağırlık vermesi nedeniyle tercih sebebidir. Rusya’nın dünyanın en büyük coğrafyası olması nedeniyle çok sayıda acente veya distribütörle bağlantı kurulması faydalı olacaktır.
Doğrudan satış: Rusya ile coğrafi yakınlığımız avantaj sağlasa da gümrük anlaşmamız olmadığı için karlılığın, dönemsel olarak yaşanan gümrük kapısı krizleri ile riskli olduğu bir seçenektir. Buna ek olarak, küçük çaptaki Rus tüccarlar bu yolla yapılan satışlar için çekimser davranabilmektedir. Öte yandan, Rusya’da bulunan 500’ün üzerindeki Türk sermayeli firmanın yaklaşık 150 tanesi inşaat alanında faaliyet göstermektedir. Hem inşaat alanında hem de diğer alanlarda kurulacak fabrikaların inşasında Türk firmalar ile işbirliği fırsatları bulunmaktadır.
E-ticaret: 2019’un ilk yarısında %26’lık kayda değer büyüme gösteren Rusya e-ticareti dünyada 16. büyük pazar konumundadır. Diğer seçeneklere göre daha uygun fiyatlı ürünlerin Rusya’ya ulaşımı açısından daha ulaşılabilir bir kanaldır.
İş Kültürü
Rusya, 11 zaman dilimi kullanan bir ülke olduğundan, iş görüşmelerinde saat belirlerken bölgeler arası saat farklılıklarına dikkat edilmesi önemlidir. Rusya ile kurulacak ticari bağlantıların yapılmasında kişisel görüş, intibalar önemli yer tutmaktadır. Bu nedenle, alanında tecrübeli çalışanların görüşmeler için seçilmesi faydalı olacaktır. Rusya Federasyonu’nda ticari faaliyette bulunmak için Ticaret ve Sanayi Odalarına kayıt mecburiyeti olmadığından firma güvenilirliği konusunda da büyük firmalar hariç kişisel görüşler önemlidir.
Rusya’da ticari ve mali mevzuatın karmaşık olması nedeniyle problemlerle karşılaşılacağı dikkate alınarak, gerekli konularda danışmanlık hizmeti alınmalıdır. Ayrıca, ülke koşullarına hakim, Rusça-Türkçe çeviri yapan tercüman veya yerel personel kullanılması ticaret ilişkileri geliştirirken faydalı olacaktır.
Ödeme Koşulları
Ticari kontratlarda anlaşmazlıkların çözüm yolu belirtilmelidir. Ancak, ticari ilişkilerin anlaşmazlıkla sonuçlanması ve yabancı firmanın mahkeme kararı ile haklı bulunması durumunda bile uygulamada takip hukukunun etkin olmaması nedeniyle alacakların tahsili mümkün olamayabilmektedir. Bu nedenle, mal bedelini garanti altına alacak ödeme sistemlerine Rusya ile yapılacak dış ticarette ağırlık verilmelidir.
İkili Anlaşmalar
İhracat Potansiyeli En Yüksek Sektörler ve Ürünler
İlaç ve Kimya Sektörü
- Ürün Adı: Suni grafit
Ürün Gtip Kodu: 380110
Ticaret Bakanlığı Puanı: 993 / 1000
- Ürün Adı: Mangan dioksit
Ürün Gtip Kodu: 282010
Ticaret Bakanlığı Puanı: 993 / 1000
- Ürün Adı: Keton-alkoller ve keten aldehitler
Ürün Gtip Kodu: 291440
Ticaret Bakanlığı Puanı: 992 / 1000
- Ürün Adı: Dimetil fosfit
Ürün Gtip Kodu: 292021
Ticaret Bakanlığı Puanı: 990 / 1000
- Ürün Adı: Petrol yağları ve bitümlü minerallerden elde edilen yağlar; ağırlık% 70 veya daha fazla petrol yağı veya bitümlü minerallerden yağ içeren yağlar (hafif yağlar ve preparatlar hariç, biyodizel içeren, ham ve atık yağlar hariç)
Ürün Gtip Kodu: 271019
Ticaret Bakanlığı Puanı: 988 / 1000
Makine Sektörü
- Ürün Adı: Kauçuk/plastik için ekstrüzyon makineleri
Ürün Gtip Kodu: 847720
Ticaret Bakanlığı Puanı: 997 / 1000
- Ürün Adı: Zımbalı kesme, taslak çıkarma makineleri-sayısal kontrollü
Ürün Gtip Kodu: 846241
Ticaret Bakanlığı Puanı: 997 / 1000
- Ürün Adı: Diğer amaçlı pistonlu, içten yanmalı motorlar
Ürün Gtip Kodu: 840790
Ticaret Bakanlığı Puanı: 996 / 1000
- Ürün Adı: Kendinden hareketli diğer makine ve cihazlar
Ürün Gtip Kodu: 843050
Ticaret Bakanlığı Puanı: 996 / 1000
- Ürün Adı: Fleksografik baskı yapan makinalar
Ürün Gtip Kodu: 844316
Ticaret Bakanlığı Puanı: 996 / 1000
Tarım ve Hayvancılık Sektörü
- Ürün Adı: Mandarinler (Tanjerin ve Satsumalar dahil); taze veya kurutulmuş
Ürün Gtip Kodu: 080521
Ticaret Bakanlığı Puanı: 1000/ 1000
- Ürün Adı: Üzüm (taze)
Ürün Gtip Kodu: 080610
Ticaret Bakanlığı Puanı: 999 / 1000
- Ürün Adı: Limon ve tatlı limon (taze/kurutulmuş)
Ürün Gtip Kodu: 080550
Ticaret Bakanlığı Puanı: 999 / 1000
- Ürün Adı: Şeftali (nektarın dahil) (taze)
Ürün Gtip Kodu: 080930
Ticaret Bakanlığı Puanı: 999 / 1000
- Ürün Adı: Domates (taze/soğutulmuş)
Ürün Gtip Kodu: 070200
Ticaret Bakanlığı Puanı: 999 / 1000
Demir-Çelik ve Metal Sektörü
- Ürün Adı: Siliko manganez çeliğinden (teller)
Ürün Gtip Kodu: 722920
Ticaret Bakanlığı Puanı: 997 / 1000
- Ürün Adı: Metallerin çekilmesi, ekstrüzyonu için hadde ağzı-elmastan
Ürün Gtip Kodu: 820720
Ticaret Bakanlığı Puanı: 996 / 1000
- Ürün Adı: Demir/çelikten diğer mafsal halkalı zincirler
Ürün Gtip Kodu: 731512
Ticaret Bakanlığı Puanı: 995 / 1000
- Ürün Adı: Demir/çelikten metal depluvayye
Ürün Gtip Kodu: 731450
Ticaret Bakanlığı Puanı: 992 / 1000
- Ürün Adı: Demir/alaşımsız çelikten yassı hadde mamulleri (genişlik=>600mm, diğer yöntemlerle kaplanmış)
Ürün Gtip Kodu: 721090
Ticaret Bakanlığı Puanı: 986 / 1000
Tekstil Sektörü
- Ürün Adı: Sent.devamsız lif ipl; diğer, pamuk karışık (toptan)
Ürün Gtip Kodu: 550992
Ticaret Bakanlığı Puanı: 995 / 1000
- Ürün Adı: Ağır keçe, mensucat-makine parçası;m2=>650gr
Ürün Gtip Kodu: 591132
Ticaret Bakanlığı Puanı: 994 / 1000
- Ürün Adı: Çözgü tipi örgülü diğer mensucat (suni liften)
Ürün Gtip Kodu: 600541
Ticaret Bakanlığı Puanı: 990 / 1000
- Ürün Adı: Devamsız akrilik/modakrilik lif ipl-diğer, toptan
Ürün Gtip Kodu: 550969
Ticaret Bakanlığı Puanı: 990 / 1000
- Ürün Adı: Pamuk ipliği (tek kat, penyeli, pamuk714.29; toptan)
Ürün Gtip Kodu: 520621
Ticaret Bakanlığı Puanı: 990 / 1000
Elektrik-Elektronik Sektörü
- Ürün Adı: Kondansatörlerin aksam, parçaları
Ürün Gtip Kodu: 853290
Ticaret Bakanlığı Puanı: 991 / 1000
- Ürün Adı: İçten yanmalı motorlarda kullanılan diğer tertibat, cihazlar
Ürün Gtip Kodu: 851180
Ticaret Bakanlığı Puanı: 989/ 1000
- Ürün Adı: Motorlu araçların işaret cihazlarının aksam, parça
Ürün Gtip Kodu: 851290
Ticaret Bakanlığı Puanı: 988/ 1000
- Ürün Adı: Çalar saatler; elektrikle çalışan
Ürün Gtip Kodu: 910511
Ticaret Bakanlığı Puanı: 987/ 1000
- Ürün Adı: Resim, çizim, hesap yapmaya mahsus aletler
Ürün Gtip Kodu: 901720
Ticaret Bakanlığı Puanı: 982 / 1000
Hazır Giyim Sektörü
- Ürün Adı: Eldiven (tek parmaklı/ parmaksız); sentetik liflerden (örme veya kroşe)
Ürün Gtip Kodu: 611693
Ticaret Bakanlığı Puanı: 989 / 1000
- Ürün Adı: Erkek/ erkek çocuk için gece gömlekleri ve pijamalar; sentetik ve suni liflerden (örme veya kroşe)
Ürün Gtip Kodu: 610722
Ticaret Bakanlığı Puanı: 980/ 1000
- Ürün Adı: Eldiven (tek parmaklı/ parmaksız); yün/ince hayvan kıllarından (örme veya kroşe)
Ürün Gtip Kodu: 611691
Ticaret Bakanlığı Puanı: 976/ 1000
- Ürün Adı: Kadın/kız çocuk için anorak/rüzgarlık vb; pamuktan
Ürün Gtip Kodu: 620292
Ticaret Bakanlığı Puanı: 975 / 1000
- Ürün Adı: Kadın/kız çocuk için palto, kaban vb. giysi; yün/ince kıldan
Ürün Gtip Kodu: 620211
Ticaret Bakanlığı Puanı: 956/ 1000
Plastik ve Kauçuk Sektörü
- Ürün Adı: Diğer plastiklerden döküntü kalıntı ve hurdalar
Ürün Gtip Kodu: 391590
Ticaret Bakanlığı Puanı: 997 / 1000
- Ürün Adı: Makinelerin, cihaz ve taşıtların aksamını oluşturan diğer fırçalar
Ürün Gtip Kodu: 960350
Ticaret Bakanlığı Puanı: 995 / 1000
- Ürün Adı: Politetrafloretilen (ptfe) (ilk şekilde)
Ürün Gtip Kodu: 390461
Ticaret Bakanlığı Puanı: 994/ 1000
- Ürün Adı: Diğer poliesterler; doymuş, ilk şekilde
Ürün Gtip Kodu: 390799
Ticaret Bakanlığı Puanı: 988/ 1000
- Ürün Adı: Diğer şekillerde tabii kauçuk
Ürün Gtip Kodu: 400129
Ticaret Bakanlığı Puanı: 982/ 1000
Ağaç ve Orman Ürünleri Sektörü
- Ürün Adı: Sigara kağıdı (genişlik: <5 cm); rulo halinde olanlar
Ürün Gtip Kodu: 481320
Ticaret Bakanlığı Puanı: 998 / 1000
- Ürün Adı: Hijyenik havlular ve tamponlar, bebek bezleri ve benzeri hijyenik eşya
Ürün Gtip Kodu: 961900
Ticaret Bakanlığı Puanı: 986 / 1000
- Ürün Adı: Kağıt/karton, selüloz vatka, selüloz liften tabakalar; kendinden yapışkan olanlar
Ürün Gtip Kodu: 481141
Ticaret Bakanlığı Puanı: 975 / 1000
- Ürün Adı: Koyu&açık kırmızı meranti, meranti bakau kaplamalık, kontrplak için yaprak; kalın >6mm.
Ürün Gtip Kodu: 440831
Ticaret Bakanlığı Puanı: 955 / 1000
- Ürün Adı: Aglomere mantardan küp, blok, levha, yaprak vs.
Ürün Gtip Kodu: 450410
Ticaret Bakanlığı Puanı: 945/ 1000
İşlenmiş Tarım Ürünleri Sektörü
- Ürün Adı: Nişastacılık artıkları vb. artıklar
Ürün Gtip Kodu: 230310
Ticaret Bakanlığı Puanı: 996 / 1000
- Ürün Adı: Domuz yağı (Eritilmiş domuz yağı (lard) hariç)
Ürün Gtip Kodu: 150120
Ticaret Bakanlığı Puanı: 985 / 1000
- Ürün Adı: Yılan balıkları; bütün veya parça halinde, hazır veya konserve edilmiş
Ürün Gtip Kodu: 160417
Ticaret Bakanlığı Puanı: 979 / 1000
- Ürün Adı: İçilen sigara, pipo ve diğer tütünler (Nargile tütünleri hariç)
Ürün Gtip Kodu: 240319
Ticaret Bakanlığı Puanı: 965 / 1000
- Ürün Adı: Tütün döküntüleri
Ürün Gtip Kodu: 240130
Ticaret Bakanlığı Puanı: 964/ 1000
Rusya’ya İhracat Nasıl Yapılır?
Rusya’ya ihracat yapılırken istenen belgeler genelde aşağıdaki gibidir.
- Gümrük Beyannamesi
- Fatura (invoice)
- Menşe Şehadetnamesi
- A.TR Dolaşım Belgesi
- EUR 1 Dolaşım Sertifikası
- ATA Karnesi
- Sigorta Belgeleri
- Konşimento
- Çeki Listesi
- Form A
Çalışmalarımız Hakkında Bilgiler
İhracat nasıl yapılır sorusuna bizim verdiğimiz cevaplara ise aşağıdaki linklerden ulaşabilir ve detaylı bilgi için telefon numaramızdan bizi arayabilirsiniz.
Yaptığımız ihracat çalışmaları hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak için Dijital Pazarlama ile İhracat Nasıl Arttırılır? başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.
Yaptığımız ihracat çalışmaları ve sonuçlarını gerçek bir hikaye üzerinden anlattığımız Sıfırdan ihracat nasıl yapılır? başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.
İhracat paketlerimiz hakkında detaylı bilgi sahibi olmak için İhracata Giriş Paketleri başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.
İhracat hakkında detaylı bilgi sahibi olmak için Yurt dışına ihracat nasıl yapılır? başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.
Bir cevap yazın