Senegal ile ihracat ve iş fırsatları

Giriş
Güncellenme
Senegal ile ihracat ve iş fırsatları

Senegal ile ihracat ve iş fırsatları

Senegal’de İş Fırsatları

Senegal, genellikle düşük bir ihracat oranına ve oldukça dar bir iç pazara sahip olan ithalata büyük bir bağımlılıkla belirlenen çok çeşitlendirilmiş bir ekonomiye sahiptir. Günümüzde nüfusunun %60’ından fazlası tarımda çalışmaktadır ve bu da GSYİH’ya %17’den bile daha az katkıda bulunmaktadır. Dakar, diğer Batı Afrika başkentleri gibi, işgücü piyasasına güçlü bir şekilde hakim olan kayıt dışı sektördeki tüccarlar tarafından batırılmıştır.

 

Senegal’in ekonomik büyümesi, önceki yıllarda istikrarlı bir düşüş ve durgunluğa rağmen, 2016 yılından bu yana belirgin bir şekilde iyileşmiştir. Ülke, yatırım açısından her zaman çok popüler olmasa da, onlarca yıldır süren siyasi istikrar sayesinde, çok sayıda yabancı yatırımcı ve iş fırsatı için hala çok daha çekicidir. Senegallilerin çoğunluğu balıkçılık ve tarım sektöründe çalışmaktadır, ancak turizm ve sanayi gibi diğer alanlarda gelişmeye başlamıştır. Buna ek olarak, birkaç sektörden faydalanılabilir ve ülkeye yatırım yapma beklentileri olumlu bir şekilde devam etmektedir.

 

Gıda ürünlerinin Senegal’e ithalatı çoğalıyor; Birincisi, küçük ölçekli tarım ekonomisinin kötü koşulları (toprağın fakirleşmesi ve bozulması, pestisitlerin ve gübrelerin uygunsuz kullanımı, eğitim eksikliği ve nüfusun know-how’ı nedeniyle) ve ikincisi, ülkenin merkezinde yer fıstıklarının yaygın bir tek kültürü ile karakterize edilen tarımın çeşitlendirilmesi. Hükümetin gıda güvenliğini sağlamak için yerli ürünler sağlama konusundaki önerilerine ve yeniden düzenlemelerine rağmen, temel gıdaların büyük bir kısmı hala ithal edilmektedir.

 

Senegal İthalatının İlerlemesi

 

Yıllardır kronik olarak yetersiz olan ticaret dengesi ile Senegal’in ithalat oranı artmayı durdurmadı. Enerji sektörü ham petrol ithalatına da bağlı olduğu için, devlet bütçesi büyük bir baskı altındadır. NASD’ye (Ulusal İstatistik ve Demografi Ajansı) göre, yılın ilk 11 ayından sonra 2016 yılının aynı dönemine göre 426,8 milyar CFAF (yaklaşık 682.880 milyon $) artış oldu. Toplamda rakamlar 2016 yılının ilk 11 ayında 2.797,6 milyar FCFA’ya göre %15,3 artışla 3.224,4 milyar FCFA olmuştur. Aylık bazda ithalat, bir önceki aya göre %9 düşüşle 329.3 milyar CFAF’a kıyasla Kasım 2017’de 296.6 milyar CFAF arttı.

 

İncelenen dönemde en çok ithal edilen ürünler CFAF 32.9 milyar makine ve ekipman, 31.6 milyar CFAF bitmiş petrol ürünleri, 20.4 milyar CFAF pirinç, 14.5 milyar FCFA ana metalleri ve 13.5 milyar FCFA ilaçlarıdır. Bu dönemde ana tedarikçiler %19,9 ile Fransa, %12,7 ile Çin,% 6,6 ile Hollanda, %6,4 ile Hindistan ve %5,6 ile Almanya oldu. “Kaynak: http://www.ansd.sn/”

 

Batı Afrika’ya Açık Bir Kapı

 

Senegal, Batı dünyası, özellikle Fransa ile yakın ilişkiler sürdürdü. Birkaç uluslararası kuruluş tarafından temsil edilmektedir ve birçok ülke ile iyi diplomatik ilişkilere büyük önem vermektedir. Stratejik bir coğrafi konuma sahip olan bölge, Afrika kıtasının en batı kesiminde yer alır ve kara yoluyla Gine, Gambiya, Gine-Bissau, Mali ve Moritanya ve deniz yoluyla Cape Verde ile sınırlanmıştır. UEMOA (Batı Afrika Ekonomik ve Parasal Birliği) ve ECOWAS (Batı Afrika Ekonomik Topluluğu) üyesi olan Senegal, bölgesel ekonomide bir ağırlığa sahiptir. Ayrıca Nijerya, Fildişi Sahili ve Gana’dan sonra bölgedeki dördüncü büyük ekonomidir. Buna ek olarak, OHADA’ya da (Afrika’da İş Hukukunun Uyumlaştırılması Örgütü) aittir. Bütün bunlar, iyi gelişmiş bölgesel ve küresel ekonomik işbirliğinin kurulması için önemli varlıklardır.

İstikrarlı ekonomik büyüme, göreceli olarak iyi bir telekomünikasyon altyapısı ve ücretler açısından uygun fiyatlı bir işgücünün tercih edildiği ülke, yabancı şirketlerin katılımı için çok iyi koşullar sunuyor. Batı Afrika’da önemli bir tedarik pazarı olarak yavaş yavaş ortaya çıkan Senegal’in dış ticareti yavaş yavaş ithalata yöneliyor. Üretime büyük ölçüde hizmet sektörü, ardından da sanayi ve tarım sektörleri hakimdir. Öte yandan, tarım sektörü Senegalli işgücünün %80’inden fazlasını istihdam etmektedir, ancak diğer sektörlerde olduğu gibi bu sektörde de verimlilik çok düşüktür. Bu, paketleme ve besleme ekipmanı, tarım ürünlerinin işlenmesi ve tarımsal ekipman imalatı, tıbbi teknoloji ve yenilenebilir enerjiler gibi çeşitli alanlardaki yatırım fırsatlarına erişim sağlar. Ayrıca, Senegal gıda ürünlerinin (pirinç, buğday unu, kuru süt, şeker ve sebze) yanı sıra her türlü endüstriyel ürünü ithal etmek zorundadır.

Kıtalararası hava trafiği için bir merkez olan Dakar, Batı Afrika’daki en büyük ikinci limana sahiptir ve aynı zamanda bölgeye gitmek için çok iyi koşullar sunmaktadır. Senegal’in uluslararası ticaret ve ithalat-ihracat pazarı, ekonomik kalkınmasında önemli bir rol oynamaktadır. İhracat ürünleri arasında ağırlıklı olarak petrol, altın, balık ve fosfat ürünleri bulunmaktadır. Bu alandaki ana ortakları arasında Mali, İsviçre, Birleşik Arap Emirlikleri, Fransa, Fildişi Sahili ve Gine bulunmaktadır.

Senegal’in ticaret ortakları Mali, Fransa ve Çin’dir. Senegal, Afrika’nın en önemli balıkçı ülkelerinden biridir. Altın ve petrol rafinerisi de Senegal’in ekonomisinde önemli bir rol oynamaktadır. Son olarak, Senegal zengin Fosfat kaynaklarına sahiptir. Batı Afrika Ekonomik ve Parasal Birliği’nin (WAEMU) bir üyesi olan Senegal, Mali ve Fildişi Sahili ile yakın ticari ilişkilere sahiptir.

 

Türkiye ve Senegal’in son on yılda yakın ticari ilişkileri var. Senegal’e yapılan ihracat son 10 yılda 108 Milyon Dolardan 257 Milyon Dolara yükseldi. Aralık 2017’de Türkiye ile Senegal arasında ikili ilişkilerin geliştirilmesi anlaşması imzalandı. Birçok Türk inşaat firmasının Senegal’de faaliyetleri devam ediyor. Örneğin Yapı Merkezi, Senegal’de 373 Milyon Euro’luk bir yüksek hızlı tren projesinin yüklenicisiydi. Son olarak ilişkilerin gelişmesi nedeniyle Türk Eximbank Genel Müdürü’ne Senegal Devlet Nişanı verildi.

Ticari engeller

Gelişmiş siyasi kültür sayesinde yolsuzluk seviyesi düşüktür. Freedom House, Ibrahim Index of African Governance ve Transparency International, ülkeyi, özellikle diğer Afrika devletleriyle karşılaştırıldığında, sıralamalarında oldukça üst sıralarda sınıflandırıyor. Avrupa Birliği’nden ithal edilen ürünlerde en yüksek ithalat tarifeleri şekerler için %87, rafine şeker için %77 ve ham şeker ve pancar için %73’tür.

 

En önemli engeller kültürel ve altyapısal engellerdir. Dini hayatta Müslüman hakimiyeti nedeniyle, alkol veya domuz eti gibi Şeriat tarafından yasaklanan ürünler hoş karşılanmaz (resmi olarak yasaklanmasa da). Ek sertifika gerektirebilirler.

 

Altyapı sorunları, ülkenin iç kesimlerinde sağlam yolların ve demiryollarının olmamasının yanı sıra elektrik eksikliğini de içeriyor – toplam nüfusun yalnızca yaklaşık %65’inin elektrik enerjisine kalıcı erişimi var (şehirlerde %90).

Senegal’de Yabancı Yatırım Süreci

Tıbbi Teknolojiler

 

Dakar, Batı Afrika’daki zenginler için ilk sağlık merkezidir ve kamu sektörü ve özel klinikler yeni ve daha iyi ekipmanlara yatırım yapmaktadır. Böylece, farmasötik ürün ve tıbbi ekipman tedarikçileri, bu çok umut verici pazara girme şansına sahip olacaklar.

 

Sağlıklı ve rekabetçi bir ekonomiye sahip olan Senegal, orantılı olarak küçük bir pazara sahiptir, ancak yalnızca diğer Afrika ülkelerine kıyasla çok daha erişilebilir olan Batı Afrika pazarı için köprü işlevi görmesinden dolayı değil. 

İthalat-ihracat pazarının potansiyeli göz önüne alındığında, birçok girişimci Senegal’e nasıl ithalat yapacağını merak ediyor. Ülke, tekstil, balıkçılık, tarım-gıda, turizm, madencilik ve yeni teknoloji sektörlerinde yatırımcılara büyük bir yerleşme özgürlüğü tanıdığı için bu tamamen normaldir. Sonuç olarak, yabancı şirketler ve yatırımcılar faaliyetlerinde aynı fırsatlara sahiptir. Bu nedenle yabancılar, gerekli yasal prosedürlere uyulması kaydıyla bir şirkette %100 paydan yararlanabilirler.

 

Ülkedeki güvenlik durumu genel olarak oldukça iyi ve özgürce ve endişelenmeden hareket edebilirsiniz. Temel güvenlik önlemlerini dikkate almak yine de yararlıdır, ancak her durumda, diğer ülkelerin vatandaşları menşe ülkelerinin kriz önleme listesine kaydolmalıdır.

 

Senegal’e mal ihraç veya ithal etmek için, şirketin ithalatçı / ihracatçı statüsünün güvence altına alınması, ticaret siciline kayıt edilmesi ve ticaret kartının alınması da dahil olmak üzere çeşitli aşamalardan geçmesi gerekecektir.

 

Senegal’e ithal edilen mallar, FOB değeri 1.000.000 FCFA’dan az olmadığı sürece, önceden bir ithalat beyanına veya IPR’ye tabi olmalıdır; İthalat Denetim Programına (PVI) tabi olup olmadıklarının bilinmesi gerekmektedir. Fransızca yazılı bir rapor hazırlanır ve onaylanmak üzere denetime sunulur. Raporun aslı ithalatçıya verilecek ve beyannamenin gümrük tarafından tahsil edilmesi için gerekli belgelerden biri olacaktır. Raporun formatı Doğrulama Sertifikası (AV) veya Denetim Reddi Bildirimi (ARA) biçimindedir, aksi takdirde gümrük beyannamesi alınamaz. Ödemesi kredili (L/C) olan ithalata ilişkin yabancı faturalar, ihracatçı ülkedeki COTECNA ofisleri tarafından düzenlenir. Malların gümrük işlemleri 23 Senegal gümrük ofisinde yapılıyor.

Senegal’in İlk 10 İhracatı

Aşağıdaki ihracat ürün grupları, 2 haneli Harmonize Tarife Sistemi (HTS) kod düzeyinde 2020 yılında Senegal küresel gönderilerinde en yüksek dolar değerini temsil etmektedir. Ayrıca, her bir ihracat kategorisinin Senegal’den yapılan toplam ihracat açısından temsil ettiği yüzde payı da gösterilmektedir.

 

 

Değerli taşlar, değerli metaller: 741.6 milyon ABD Doları (toplam ihracatın %18,9’u)

Petrol dahil mineral yakıtlar: 627,2 milyon dolar (%16)

Balık: 429,5 milyon dolar (% 10,9)

İnorganik kimyasallar: 269,6 milyon dolar (%6,9)

Cevherler, cüruf, kül: 202,5 ​​milyon dolar (%5,2)

Yağlı tohumlar: 198,8 milyon dolar (% 5,1)

Tuz, kükürt, taş, çimento: 174.6 milyon dolar (%4.4)

Çeşitli gıda müstahzarları: 148,5 milyon $ (%3,8)

Demir, çelik: 109,2 milyon $ (%2,8)

Sebzeler: 87,0 milyon dolar (%2,2)

Senegal Cumhuriyeti’nin ilk 10 ihracatı, küresel gönderilerinin toplam değerinin kabaca dörtte üçünü (%76.1) oluşturuyordu.

 

Sebzeler, 2019’dan 2020’ye %24,2 artışla ilk 10 ihracat kategorisi arasında en hızlı yetiştiriciyi temsil ediyor. İhracat satışlarını iyileştirmede ikinci sırada, yüksek uluslararası altın satışlarının sağladığı %15,4’lük kazançla değerli taşlar ve değerli metaller yer aldı. Senegal’in demir-çelik sevkiyatları %6,9 ile üçüncü en hızlı değer artışını kaydetti.

 

Senegal’in en büyük 10 ihracat kategorisi arasında en çok düşen, yıllık %-24,6’lık düşüşle petrol dahil mineral yakıtlar oldu. Bunun nedeni kısmen düşen petrol fiyatları ve yavaşlayan küresel ekonomi.

 

Daha ayrıntılı dört haneli Harmonize Tarife Sistemi kod düzeyinde, altın, ülke toplamının %18,9’u ile Senegal’in en değerli ihraç ürünü oldu. İkinci sırada rafine petrol yağları (%15,6), ardından dondurulmuş bütün balık (%7,5), fosforik ve polifosforik asitler (%6,7), kavrulmamış yer fıstığı (%4,9), çorbalar ve et suları (%3,4), çimento dahil çimento yer aldı. klinkerler (%3.3), titanyum cevherleri ve konsantreleri (%2.8), niyobyum veya zirkonyum cevherleri ve konsantreleri (%2.4), ardından güzellik, makyaj ve cilt bakım müstahzarları (%1.5).

Ulaştırma ve telekomünikasyon

Ulaşım ağı öncelikle ülkenin batı kesiminde Saint-Louis, Kaolack ve Dakar ile sınırlanan bölgede gelişmiştir. Senegal’in kapsamlı yol ağının yaklaşık yarısı, yıl boyunca geçerli.

 

Rehabilite edilmekte ve genişletilmekte olan raylı sistem, Saint-Louis’den Dakar’a bir hat, Louga iç kesimlerinden Linguère’ye uzanan bir hat ve Dakar’dan Mali, Koulikoro’daki Nijer Nehri’ne bir hat içermektedir. Lokomotifler tamamen dizel yakıtla çalışır. Fosfatlar, demiryolu ile taşınan yükün büyük bir kısmını temsil eder.

 

Senegal’in üç limanı Kaolack, Ziguinchor ve Dakar’dır. Sadece Dakar uluslararası bir limandır; diğerleri yerel trafiği idare etmekle sınırlıdır. Dakar, Batı Afrika’nın en işlek limanlarından biridir ve 6 mil (10 km) rıhtım boyunca 100.000 tona kadar olan gemileri barındırır. Rıhtımlar, her yıl 1.000 balıkçı teknesine hizmet veren soğutmalı tesisler sağlar.

 

Dakar yakınlarındaki uluslararası Dakar-Yoff havaalanına Air Sénégal dahil olmak üzere bir dizi havayolu tarafından hizmet verilmektedir. Üç pisti her türlü uçağı barındırabilir. Saint-Louis ve diğer bazı şehirlerdeki havaalanları iç hatlara hizmet vermektedir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Hızlı Büyüyen Ekonomiler ve Başlıca İhracat Pazarları

07 Kasım 2022 14:23, Pazartesi

En Hızlı Büyüyen Ekonomiler ve Başlıca İhracat Pazarları  En Hızlı Büyüyen Ekonomiler ve Başlıca İhracat Pazarları Dünya, küresel bir ekonominin gelişimine doğru ilerliyor. Çin ve Hindistan gibi gelişmekte olan ülkelerin yükselişi ihracat için yeni pazarlar açmıştır. Bu ülkeler artık gelişmiş ülkelerden işletmeleri çekmek için birbirleriyle rekabet ediyor. Küçük ve Orta Ölçekli İşletmelerin İhracat Evlerine genişlemesi, dünyanın […]

İhracat Faturası Nasıl Düzenlenir?

15 Ağustos 2022 16:18, Pazartesi

Herkese merhabalar. İhracat yapmayı planlıyorsunuz ama  faturanızı nasıl düzenleyeceğinizi bilmiyor musunuz? Ülkemizin son yıllarda gösterdiği yüksek ihracat başarılarından dolayı özellikle ihracat faturalarının nasıl düzenleneceği ihracat başarısı göstermiş firmalarca  çok sorulan bir soru haline geldi. Peki ihracat faturası düzenlemek zor mu profesyonel bir desteğe ihtiyaç var mı? Öncellikle fatura düzenlemek oldukça kolay bir eylem ve profesyonel […]

Başarıyı İhraç Etmenin Altın Kuralları

16 Temmuz 2022 10:14, Cumartesi

Başarıyı İhraç Etmenin Altın Kuralları Başarıyı İhraç Etmenin Altın Kuralları Büyüklüğü ne olursa olsun, herhangi bir şirket ihracat yapma zorluğunu üstlenebilir. İhracat yapmak için çok sayıda iyi neden vardır: Her şeyden önce, cirosunu artırma, pazarını genişletme veya hızla doygun Belçika pazarının ötesine geçme hedefi. Şirketler daha az rekabetçi pazarları keşfetmek, müşterilerini çeşitlendirmek ve böylece yerel […]

Başarılı İhracatçı Olmak İçin Neler Yapmak Gerekir İhracat Nasıl Yapılır
15 Temmuz 2022 11:50, Cuma

Başarılı İhracatçı Olmak İçin Neler Yapmak Gerekir İhracat Nasıl Yapılır Başarılı İhracatçı Olmak İçin Neler Yapmak Gerekir İhracat Nasıl Yapılır Uluslararası alanda gelişmek için kendinizi iyi hazırlamak için zaman ayırın. Net ve etkili bir strateji elde etmek için projenizin, kaynaklarınızın stokunu alın ve bilgileri alana mümkün olduğunca yakın girin. Yerel ortaklara yaklaşmaktan ve güvenilir rölelere […]

Dijital Pazarlama Nedir?
14 Temmuz 2022 10:29, Perşembe

Dijital Pazarlama Nedir?  Dijital Pazarlama Nedir? Dijital pazarlama, internet, mobil cihazlar, sosyal medya, arama motorları ve diğer dijital iletişim biçimlerini kullanarak potansiyel müşterileriyle bağlantı kurmak için uzmanlığınızı geliştirme sürecidir.  Çevrimiçi pazarlama olarak da adlandırılır, kullanıma hazırdır ve arama sonucu reklamlarını, e-posta reklamlarını ve tanıtılan tweet’leri kapsar – pazarlamayı müşteri geri bildirimleriyle veya bir şirket ile […]

YORUMLAR

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

İhracat Bizim İşimiz

× İhracat Yapmak İstiyorum