Tarım ve Hayvancılık Sektörü İhracatı Nasıl Yapılır?
İçindekiler
Tarım ve Hayvancılık Sektörü İhracatı Nasıl Yapılır?
Küresel Durum
Tarım ve Hayvancılık Sektörü İhracatı Nasıl Yapılır? Küresel çapta artan nüfus, doğal kaynakların azalması ve iklim değişikliğinin neredeyse önlenemez boyutlara ulaşması tarım endüstrisini daha sınırlı kaynakla daha fazlasını üretme yolunda zorlamaktadır. Bu anlamda tarım endüstrisinin rolü, küresel gıda arzının desteklenmesinde temel önem kazanmaktadır.
Rakamlar açısından tarım, küresel nominal GSYH’nin %2,8’ine tekabül eden 2,4 trilyon dolarlık bir endüstriyi oluşturmaktadır. Tarımın küresel gayrisafi katma değeri, küresel GSYH’nin %3,4’ü kadardır. Tarım endüstrisinin birinci ayağı çiftçilik ise dünya nüfusunun % 19’u olan 1,3 milyar insana istihdam sağlamaktadır. Az gelişmiş ve gelişmekte olan kimi ülkelerde, tarımın ekonomideki payı ve tarımdan geçimini sağlayanların oranı oldukça fazladır. Örneğin, tarım Hindistan nüfusunun yaklaşık % 58’inin birincil geçim kaynağıdır ve Sahra Altı Afrika ülkelerinde ise tarımın ortalama katma değeri %40’ın üzerindedir. Bunun aksine, gelişmiş ülkeler daha az beşeri girdi ile daha çok çıktı üretilebilen alanlara yönelmiş; sanayileşmiş, tarımda ise teknolojiyi ön planda tutarak verimliliği artırmayı amaçlamıştır.
Bu kapsamda, her geçen gün varlığını her alanda arttıran Yapay Zekâ (AI), Nesnelerin İnterneti (IoT), Blokzincir ve diğer teknolojik gelişmeler tarımsal üretim ve değer zincirinde de önemli yer tutmaktadır. Tarım endüstrisinin bir parçası olan bu yeni teknolojiler sadece üretimi artırmak ve kaynak kullanımını optimize etmekle kalmayıp eş anlı olarak israfı azaltmaya, gıdaların izlenebilirliğinin ve kalitesinin artmasına da katkı sağlayacaktır. Aynı zamanda teknoloji ve tarımın (AgTech) artan yakınsaması, sektörü yeni girişimciler ve yatırımcılar için de cazip hale getirecektir.
Türkiye’de Durum
Türkiye’de tarım sektörü son 17 yılın 14’ünde pozitif büyüme göstererek ülke ekonomisine önemli katkı sağlamıştır. İşlenmiş tarım ürünlerinin haricinde kalan tarım ürünlerinde ihracat hacmi 10 milyar dolara yaklaşmaktadır. En önemli pazarlar arasında Irak, Almanya, Rusya ve diğer Avrupa ülkeleri bulunmaktadır.
Türkiye tarım sektörünü geliştirmek için birçok adım atmaktadır. Gerek teşvikler gerekse sağlanılan kolaylıklar tarım sektörünün önümüzdeki yıllarda gelişmesinde rol oynayacaktır. Tarım sektörünün 2023 hedefinde bitkisel üretim için geliştirilecek çeşit sayısını beş katına çıkarmak ve tarıma dayalı sanayi işletme sayısında yaklaşık 2 kat artış bulunmaktadır.
Çalışmalarımız Hakkında Bilgiler
İhracat nasıl yapılır sorusuna bizim verdiğimiz cevaplara ise aşağıdaki linklerden ulaşabilir ve detaylı bilgi için telefon numaramızdan bizi arayabilirsiniz.
Yaptığımız ihracat çalışmaları hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak için Dijital Pazarlama ile İhracat Nasıl Arttırılır? başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.
Yaptığımız ihracat çalışmaları ve sonuçlarını gerçek bir hikaye üzerinden anlattığımız Sıfırdan ihracat nasıl yapılır? başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.
İhracat paketlerimiz hakkında detaylı bilgi sahibi olmak için İhracata Giriş Paketleri başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.
İhracat hakkında detaylı bilgi sahibi olmak için Yurt dışına ihracat nasıl yapılır? başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.
En büyük ihracatçı 2020 ABD102.36Milyar Dolar
Türkiye’nin ithalatı | 2016 / 6.47 Milyar $ | 2020 / 8.57 Milyar $ |
Türkiye’nin ihracatı | 2016 / 9.95 Milyar $ | 2020 / 10.88 Milyar $ |
Hong Kong | 47/100 |
Singapur | 37/100 |
Irak | 36/100 |
Lüksemburg | 33/100 |
Cibuti
|
33/100 |
Tarımda teknoloji
Teknolojik gelişmeler birçok sektörde olduğu gibi tarım sektörünü de doğrudan etkilemektedir. Geleneksel tarım uygulamaları, tarım teknolojilerinin entegre olduğu modern tarıma doğru evrilmektedir. Tarımda teknolojinin kullanımı üretkenliği artırarak maliyetlerde düşüş sağlamakla beraber ülkelerin yarattığı katma değeri artırmaktadır. Bu teknolojik gelişmelere dair dört örnek aşağıda belirtilmiştir.
Akıllı sulama sistemleri, toprağın nemlilik seviyesini ölçerek topraktaki suyun kullanılıp kullanılmayacağı konusunda fikir veren sistemlerin entegrasyonu ile gerçekleşmektedir. Sistem, mahsulün su ihtiyaçları hakkındaki canlı verileri kullanmakta ve sulama işlemini buna göre yönetmektedir. Bu, fotosentez ve terlemenin maksimum seviyelerde gerçekleşmesini sağlamakla beraber verimi artırmakta ve daha kaliteli hasat sağlamaktadır.
Dikey tarımcılık, tarım için yeterli verimli alanların kalmaması senaryosu için alternatif sunan bir uygulamadır. Aydınlatma ve sulama sistemleri kullanılarak gerçekleştirilen bu yönteme İngiltere’de bulunan “Unit 84” örnek olarak verilebilir.
Otonom traktörler, makinelere yerleştirilen sensör, GPS ve radar sistemleriyle entegre şekilde makine öğrenmesinden de yararlanılarak geliştirilmektedir. Bu teknoloji, vasıflı işgücü arzındaki eksikliği tamamlamakta ve sürekli çalışabilir bir sistem ortaya çıkarmaktadır. Özellikle işgücü maliyetlerinde de önemli düşüş sağlayarak verimliliği artırmaktadır.
Veri toplama ile ilgili olarak ise drone teknolojisi kullanılabilmektedir. Drone bir yandan ilaçlama gibi aktiviteleri yürütürken diğer yandan da hasatların durumu hakkında aktif şekilde veri toplamaktadır. Veriler, mahsulün ihtiyaçları hakkında tahminleme yapılabilmesi için bulut teknolojisi ile entegre çalışmaktadır.
Türkiye’de teknolojik ilerlemelerin tarım uygulamalarını desteklemesi ve sürdürülebilir kılması adına yatırımlar yapılmaktadır. 2019 yılsonu itibariyle konu bazında uzmanlaşmış 24 adet Araştırma ve Eğitim Merkezi kurulmuştur. 17 adet Ar-Ge ve İnovasyon Merkezi’nin kurulmasına yönelik çalışmalar ise halen devam etmektedir.
Bir cevap yazın